Rally rijden; wat is dat?

viagra en farmacia andorra

Bij rally rijden denkt u wellicht snel aan de WRC, zo snel mogelijk een bepaald parcours afleggen in een daarvoor aangepaste auto. Bij de Zwanenbroedersrally gaat het daar juist niet om. Hier is het doel een onbekende route zo correct mogelijk te rijden. Dit doet u middels de instructies en opdrachten in een routeboek. Rally’s zoals deze worden dan ook vaak oriëntatie- en/of regelmatigheidritten genoemd en zorgen voor een leuk tweespel tussen bestuurder en navigator.

Om te controleren of de deelnemende equipes de goede route rijden wordt gebruik gemaakt van routecontroles. Dit zijn gekleurde borden met daarop een letter. Deze controles staan doorgaans rechts van de weg geplaatst. Bij het routeboek ontvangt elke equipe ook een routecontrolekaart, hierop dient steeds in het eerstvolgende vakje de gepasseerde controle te worden genoteerd. De letters vormen verder geen woord en kunnen in elke willekeurige volgorde langs de weg worden geplaatst. Aan het eind van de dag kan de organisatie aan de hand van de routecontrolekaart nagaan wat de score is. Soms gebruikt de uitzetter een stempelcontrole; hierbij dient de bestuurder (of navigator) uit te stappen om een stempel in het eerst volgende lege vakje te zetten

De route wordt uitgezet op de openbare weg, meestal landelijke wegen. De deelnemers dienen zich dan ook strikt te houden aan de geldende verkeersregels. Tijdens het rally rijden staat teamspel voorop; de communicatie tussen bestuurder en navigator is van groot belang om goed te finishen.

Navigeren met kaarten en instructies is echt iets wat u uit ervaring kunt leren. Het is erg belangrijk dat de navigator duidelijk aan de bestuurder doorgeeft wat voor situatie er komen gaat. Maar het is ook erg handig als de bestuurder aangeeft wat hij ziet; onder andere een brug, spoorlijn of zelfs hoogspanningskabel kan de navigator allemaal op de kaart terugzien! De uitzetter van de route zal de deelnemers middels verschillende kaartlees-systemen uitdagen. Voorbeelden van kaartleessystemen zijn bol-pijl, pijlen kortste route en grensbenadering. Alle systemen die gedurende de route aan bod komen zullen worden beschreven in het reglement. Het reglement is vooraf aan de rally beschikbaar en geeft de deelnemers de mogelijkheid zich voor te bereiden op de route.